Rendszergizda

Ha ezeket betartod, biztosan jó laptopot fogsz vásárolni!

2016. július 01. - BPplusz

Rengetegen beleesnek abba a hibába, hogy hirtelen döntés okán vásárolnak maguknak egy laptopot. Mivel a kínálat nagy, ezért egy átgondolatlan vásárlás inkább teher, mintsem öröm lehet, hiszen elég, ha csak egyetlen paraméterrel lövünk mellé és máris lehet új eszköz után keresgélni. 

xps14-15.jpg

1. Döntsd el, hogy notebookra vagy Ultrabookra van-e szükséged

Természetesen az Ultrabook is egy notebook, ám jellemzően ezen kategória alatt a kompakt, könnyű és nem utolsó sorban magasabb árkategóriás eszközöket értjük. Gyakorlatilag a legegyszerűbben úgy tehető fel a kérdés, hogy inkább egy asztali gép kiváltására szeretnéd megvásárolni a készüléket, vagy a cél a mindennapi hordozás? Amennyiben az utóbbi passzol a te életstílusodhoz, úgy élből érdemes elkerülni a 15 colos vagy annál nagyobb képernyővel rendelkező modelleket, hiszen azok mérete és súlya nem alkalmas a mindennapos, kényelmes hordozásra.

2. Figyelj a képernyőre

A laptopdömpingben rengeteg megjelenítővel rendelkező laptop lesi a leendő vásárlókat, így az ember könnyen belefuthat egy rossz vételbe. Általánosan elmondható, hogy 2016-ban (hacsak nem az olcsó ár az elsődleges szempont) már érdemes elkerülni az 1366 x 768 pixel felbontású képernyővel érkező készülékeket, lassan már egy átlagos okostelefon is részletesebb megjelenítőt tudhat magáénak. Sokkal jobb vételek a Full HD felbontású kijelzős példányok, ezeken ugyanis nemcsak teljes pompájában élvezhetjük a filmeket, de a szövegek is jelentősen élesebbek. Ma már attól sem kell aggódni, hogy a nagy felbontás miatt minden apró marad, a Windows újabb verziói megfelelően átméretezik a tartalmat. 

laptop-shopping.jpg

3. Keress olyat amiben SSD van 

A hagyományos merevlemezek nagy előnye, hogy olcsón adnak sok tárhelyet. Így fordulhat elő az, hogy egy 100 ezer forintos készülék adatlapján 500 GB-nyi  tárhelyet hirdetnek, míg a nálánál kétszer-háromszor drágább típus papírján csak 256 GB díszeleg. Nos, ennek az az oka, hogy míg előbbi egy lassú merevlemez, addig utóbbi az annál alaphangon hétszer gyorsabb SSD. Talán nem véletlen, hogy ez alapjaiban megváltoztatja a számítógép használatának élményét, mivel nem elég, hogy a rendszer kikapcsolt állapotból 10 másodperc alatt használatra kész állapotra tölt be, de az egyes alkalmazások megnyitása is szélsebes lesz. Akkor sem kell aggódni, ha a kinézett gép merevlemezes, a legtöbb notebooknál ugyanis cserélhető ez az alkatrész, így utólag bármikor belepattinthatunk egy megfizethető árú SSD-t. 

4. Válassz olyat, amiben kellően erős processzor van

Általánosságban elmondható, hogy a piacon igen kevés laptop rendelkezik AMD processzorral, a gyártók sokkal inkább az Intel fejlesztéseit részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy 90%-ban utóbbi termékei találhatóak a laptopokban, ezek közül pedig a leggyakrabban a Core i sorozat képviselői teljesítenek szolgálatot. Amennyiben Intel processzorú laptopot szeretnél vásárolni, javasolt ezeket keresni, még akkor is, ha van már ennél újabb Pentium sorozatú modell, hiszen a Core i sorozat mindig jobb teljesítményt és erősebb integrált grafikus gyorsítót tartalmaz. Ha csak ritkán használod combosabb feladatokra a laptopod, akkor elegendőnek bizonyulhat egy Core i3-as processzorral szerelt darab is, de a hosszútávú használhatóság miatt mi leginkább a Core i5-ös modelleket javasoljuk. 

laptopbuying_guide_lead.jpg

5. Minél több a RAM, annál jobb

Amennyire sokat dob egy számítógép használatának az élményén az SSD, legalább annyit számít a megfelelő mennyiségű RAM is. Manapság már ritkán találkozhatunk 4 GB-nál kevesebb RAM-ot tartalmazó laptoppal, de úgy gondoljuk, hogy a hosszabb távon érdemes olyat keresni, amiben már 8 GB-tal gazdálkodhatunk. Az eredmény egyértelmű, több programot egyidejű futtatására nyílik lehetőség, illetve az akadásoknak is búcsút mondhatunk, hiszen a memóriába egyszerre több programot tud betölteni a rendszer

6. Nézd meg, mennyit bír egy töltéssel

Ha csak nem kifejezetten az otthoni vagy irodai PC-d leváltására keresel egy kevesebb helyet foglaló készüléket, akkor bizonyára fontos az üzemidő. Ma egy 15 colos, hagyományos notebook általában 2-3 órán keresztül működik, egy Ultrabook esetén viszont nem ritka a 10-14 óra közötti üzemidő sem. Ezért amikor a kiszemelt laptopot alaposabban szemrevételezed, feltétlenül olvasd el, hogy mit ígér a gyártó az üzemidő tekintetében. Persze ezek általában azt jelzik, hogy minimális felhasználás esetén mit bír a készülék, de a tapasztalataink alapján 20-30%-kal bírják rövidebb ideig normál igénybevétel mellett a modellek, azaz ha egy 5 órán át működő laptop a fontos számodra, érdemes olyat keresni, aminél 7 órát adtak meg üzemidő gyanánt. 

istock_000049891822_large.jpg

7. Próbáld ki, milyen használni

Biztosan kényelmes a billentyűzet? Elegendő méretű a touchpad? Szükség van arra a DVD-íróra? Ezek egytől egyik fontos kérdések, ezért ha lehetőséged van rá, próbáld ki személyesen is a modellt, hogy megbizonyosodj arról, milyen érzés a valóságban is használni a típust. Gyakran előfordul például, hogy a papíron kényelmes billentyűzet a valóságban kényelmetlen, mivel a gyártó az olcsóság oltárán nehezen benyomható gombokkal látta el az adott készüléket. De az sem ritka, hogy például használhatatlanul pici, nehezen érzékelő touchpad kerül a billentyűzet alá, mivel a fejlesztők ezen is megspórolnak néhány eurócentet. 

8. Törekedj a Windows 10-re

Ha nem vagy Apple-ös vagy épp Linux rajongó, akkor valószínűleg Windows-zal szeretnéd megvásárolni a hőn áhított készüléked. Mivel a Microsoft július 29-e után már fizetőssé teszi a Windows 10-et, ezért jobb, ha egy ilyet futtató készüléket keresel, hiszen ha lecsúszol erről a dátumról akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlni a legújabb rendszerért. Természetesen mindez tárgytalan, ha már eleve Windows 10-et futtat a modell. 

Amennyiben üzleti célra használnád a laptopod, úgy van egy kiváló csomag ajánlatunk hozzá, amely már havi 15 ezer forintért felhőalapú tárhellyel, komplett Office csomaggal és online naptár szinkronizációval vértezi fel a készüléked.  

Nyaralni indulsz? Ezeket a programokat ne hagyd le a mobilodról!

Most megtudhatod, milyen lesz, ha minden az internetre kapcsolódik!

Megéri letölteni: 10 iPhone-os alkalmazás, amivel jobban megy a munka

Tetszett a cikk? Lájkolj minket a Facebookon és nézd meg a weboldalunkat is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergizda.blog.hu/api/trackback/id/tr448859842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása