Rendszergizda

6 lépés, amit ne hagyj ki, ha el akarod adni a számítógéped!

2016. április 22. - BPplusz

Idővel mindenkinél eljön az idő, hogy az addig használt készülékét lecseréli. Jobb esetben előre eltervezett lépésről van szó és az új eszköz vásárlására nem azért kerül sor, mert a jelenlegi épp beadta a kulcsot. Mostani írásunkban épp a tervezett lecseréléssel kapcsolatosan próbálunk meg segítséget nyújtani, nevezetesen azzal kapcsolatosan, hogy mit érdemes tenni, mielőtt véglegesen megválunk a készülékünktől.

download1.png

1. Mentsd le az adatokat

Értelemszerűen a procedúrát elsőként a mentéssel érdemes kezdeni. Ekkor több lehetőséged is van, hiszen amellett, hogy egyenként is lementheted az adataidat, egy komplett mentést is készíthetsz a rendszeredről. Ezt a legegyszerűbben a Windows-ban teheted meg, azaz még külön alkalmazás telepítésére sincs szükség. Windows 10 alatt nincs más dolgod, mint a Gépházban megkeresni a Frissítés és Biztonság menüpontot, majd ott a Biztonsági mentés opciót kiválasztani. Itt fel kell venned a mentéshez használatos meghajtót, a többit pedig elintézi a számítógép. Amennyiben Windows 7-et futtat az eszközöd, úgy a Vezérlőpultban a Biztonsági másolat készítését kell megnyitnod, majd hozzáadnod a kívánt merevlemezt.

Persze ennek a megoldásnak is megvan a maga hátránya, hiszen mégiscsak egy fizikai adattárolóra mented az adataid, ami bármikor megsérülhet. A teljes biztonságért ezért azt javasoljuk, hogy a legfontosabb adatokat külön is mentsd el a felhőben. Amennyiben vállalati számítógépről van szó, hogy érdemesebb egy komplex csomagot választani, otthonra viszont egy közönséges Dropbox is megfelelő. 

deactivate.jpg

2. Deaktiváld a szoftvereid

Szerencsére rengeteg szoftvernél nincs szükség erre a lépésre, ám az olyan applikációknál, amelyek kötődnek egy adott eszközhöz, jó, ha elvégzed ezt a rövid procedúrát. Bár alkalmazása válogatja, általában a beállítások menüben van lehetőség ezt elvégezni. Amennyiben ezt nem teszed meg, úgy előfordulhat, hogy később nem tudod másik eszközre feltelepíteni a programod, hiszen szerver oldalon még az van fent, hogy azt legálisan csak a másik eszközöddel használhatod. 

56123631d584cb1600c3291b.jpeg

3. Formázd le a merevlemezt

Amennyiben az eladásra szánt készülék merevlemezzel rendelkezik, úgy érdemes leformázni a rajta lévő adatokat, erre pedig rendkívül jó megoldás a DBAN használata. Már most felhívjuk a figyelmet, hogy ez az alkalmazás tényleg hatásos, amelyik merevlemez a “kezei közé” kerül, azon nem marad semmi. Épp ezért kétszer is gondold meg, hogy használod-e! A program természetesen külsős eszközről használható, azaz esetünkben egy CD-re kell kiírnod. Ez egyszerű, hiszen az ISO fájlt maga a Windows is könnyedén ki tudja írni. Ezután már csak annyi a teendő, hogy a CD-ről bootoljon a számítógép (ezt az BIOS-ban tudod állítani, amit általában az F2 vagy az F10 esetleg az F12 megnyomásával érhetsz el), ezután a program neki is lát a működésnek. 

windowsinstall.jpg

4. Telepítsd újra a Windows-t.

Most, hogy már teljesen biztonságban vannak az adataid és a gépeden sem találhat senki semmit, úgy hasznos, ha újratelepíted a Windows-t. Ha Windows 7 vagy annál újabb rendszerrel használtad az eszközt, akkor javasolt az ingyenes Windows 10-re frissíteni. Régebbi szoftver esetén természetesen azt rakd vissza ami legálisan járt az eszköz mellé. Emellett javasolt az eszközhöz járó szoftverek feltelepítése is, hiszen így “kulcsra kész” eszközt vehet át az új tulajdonos. 

clean_your_laptop.jpg

5. Takarítsd le rendesen a gépet

Az utolsó pont egy kissé eltér a korábbiaktól, bár itt is hardveres dologról van szó. Legyen szó akár arról, hogy egy rokonnak ingyen odaadod az eszközt, vagy épp a neten meghirdeted, a tiszta készülékház (teljesen mindegy, hogy asztali PC-ről vagy laptopról van szó) alapvetően fontos. Nemcsak azért, mert rólad állít ki egy bizonyítványt, ha a másik fél azt látja, hogy még erre sem figyelsz oda, de akár az eszköz árát is befolyásolhatja. 

macbookairhirdetes.png

6. Készíts pontos hirdetést

Amennyiben nem egy rokonnál landol az ex-számítógéped, úgy valószínűleg meghirdeted valahol. Bár a különböző weboldalakon már tényleg percek alatt elkészíthető egy hirdetés, nem szabad félvállról venni a feladatot. Kiemelten fontosak a jó képek, illetve ha lehet kiemelést alkalmazni, azzal is sokat nyerhetsz. Így nemcsak a termék állapotáról bizonyosodhat meg a vevő, de gyorsan, az adott termékkategória elején találkozik a te hirdetéseddel, így valószínűleg nem kell olyan sokáig várnod, míg megjön az a bizonyos vevő. Természetesen a hirdetés szövegét sem szabad elhanyagolni, így a pontos specifikáció mellett érdemes kitérni az eszköz állapotára és az esetleges, hozzá járó extrákra is. 

Köszönjük, hogy elolvastad!

Ízelítő korábbi írásainkból:

Neked megér egy webcím 9 milliárd forintot? Ezek a világ legdrágább domainjei

Új PC-t vásároltál? 10 alkalmazás, amit nem szabad lehagyni róla!

7 egyszerű dolog, amivel gyors marad a számítógéped!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket a Facebookon és nézd meg a weboldalunkat is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergizda.blog.hu/api/trackback/id/tr648655080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása