Rendszergizda

Most megtudhatod, milyen lesz, ha minden az internetre kapcsolódik!

2016. június 17. - BPplusz

Internet of Things, azaz Dolgok Internete. Ma ez még csak kevesek számára jelent valamit, pedig hamarosan alapjaiban megváltoztathatja az életünket. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért is nagy dolog ez az egész és melyek azok a kategóriák, amikben komoly változásokat hozhat az elkövetkező évtizedekben: 

Miről is van szó? 

A dolgok internete gyakorlatilag az informatika jövőjét jelenti, a fogalom alatt pedig leginkább az internetre kötött eszközöket értjük. Ebbe lényegében az összes olyan elektronikai termék beletartozik, ami képes az őt körülvevő világot felismerni és a benne történő információkat megmérni, illetve az ilyesformán összegyűjtött adatokat továbbítani is tudja egy másik eszköz számára. Fontos kiemelni, hogy itt nem pusztán a ma mindenki által használt okos eszközökről (telefon, táblagép, stb.) van szó, hanem ténylegesen bármiről, a termosztáttól kezdve az okoskarkötőkön át a biztonsági kamerákig. 

Mi a jó ebben?

Nagyon egyszerű: könnyebbé válhat az életünk. Elég csak belegondolni, hogy milyen előnyökkel jár, ha az otthonunk interaktívan reagál az őt körülvevő világra. Amennyiben például hajnalban elered az eső, úgy a rendszer korábbra állítja az ébresztés időpontját, hiszen az okostelefonunkon tárolt adatokból felismeri, hogy ilyenkor dugó lesz, ezért jobb, ha időben elindulunk. Amíg távol vagyunk, intelligensen vezérli a lakás hőmérsékletét az okostermosztátnak köszönhetően, figyel arra, hogy a levegő megfelelő állapotú legyen, ezért időnként bekapcsolja a szellőztetést, sőt, akár arra is képes, hogy a bejárati ajtó előtt lévő kamera képét a több kilométer távolságban lévő okostelefonunkra továbbítsa.

Milyen kategóriákat változtathat meg? 

lifestyle2.jpg

Energiamenedzsment

Ahogyan az előbbi fejezetben is említettük, a dolgok internetének egyik legfontosabb része az otthonunk vezérlése lehet, ez pedig különösen az energiahatékonyság terén hozna komoly változásokat. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó foglalkozik már a területtel, így rövid idő alatt találhatunk okostermosztátot, okoskonnektort és más, a ház működését felügyelő okoskészüléket. Csak aztán győzzük megfizetni! 

en_avea_lifestyle_02.jpg

Világítás

Ennek a kategóriának a legismertebb képviselője a Philips, a holland gyártó sikert sikerre halmoz a Hue névre keresztelt okosizzóival. Az okostelefonnal vezérelhető lámpák LED-et használnak, így energiatakarékosak és állítható a színárnyalatuk is, azaz a hangulatunknak megfelelő világítást élvezhetünk a lakásban. Sőt, az okostelefonos alkalmazásnak hála arra is lehetőség van, hogy akár az egyes égőket egyedileg vezéreljük, így az sem akadály, hogy a szoba sarkai különböző színben pompázzanak. Emellett kifejezetten hasznosak lehetnek a reggeli ébresztés során, amikor az otthonunk világítása intelligensen kapcsolódik be, hogy ezzel is segítse a nehéz felkelést. 

22_thermostat1.jpg

Biztonság

Természetesen riasztókkal ma is biztosíthatjuk a lakásunk biztonságát, a dolgok internete azonban ezzel is egy szinttel tovább megy. Nem elég, hogy a folyamatos internetkapcsolatnak köszönhetően a biztonsági kamera képe azonnal megjelenhet a mobilunk kijelzőjén, de akár arra is lehetőség van, hogy a kulcsainkat is zsebünkben hagyjuk. Több cég ugyanis olyan beléptetési megoldással kísérletezik, ami lehetővé tenné, hogy a biztonsági rendszer érzékelje, hogy a mobilunkkal eltávolodtunk az ingatlantól, így automatikusan élesítené a riasztót és természetesen bezárná az ajtókat és ablakokat. 

gardener.jpg

Kertápolás

Bizony, akár a kertápolás területén is forradalmi változásokat hozhat a dolgok internete. Ugyan azt nem gondoljuk, hogy egycsapásra véget érhet a kertészkedés kora, de az tény, hogy az automatikus berendezéseknek hála nem jelent majd gondot, ha néhány hétre elmegyünk nyaralni. Az okosfűnyíró lenyírja majd a fűvet, az öntözőrendszer a hőmérséklet függvényében locsolja meg a füvet, sőt, akár a virágaink is biztonságban lehetnek. A Parrot például bemutatott már egy olyan eszközt, ami pontosan a növény szükségletének megfelelően adagolja a vizet és a tápoldatot. Ahogyan a legtöbb okos eszköz, úgy ez is okostelefonról konfigurálható. 

fitbit-alta.jpg

Mozgás, pihenés

Talán az intelligens otthonoknál és az önműködő kerti rendszereknél egy fokkal kézzelfoghatóbbak a viselhető eszközök, hiszen okosórával és okoskarkötővel a legtöbben már valószínűleg találkoztak az áruházak polcain. Ezek az eszközök egyaránt hatással lehetnek a mozgásunkra (elég például az Apple Watch-ra gondolni, ami figyelmeztet, ha több mint egy órája nem keltünk fel) és a pihenésünkre is. Természetesen sokan az előbbi kategória miatt vásárolnak viselhető kütyüt, a ma piacon lévő modellek legtöbbje ugyanis a beépített mozgásérzékelőnek és pulzusmérőnek köszönhetően nemcsak azt tudja figyelemmel kísérni, hogy merre jártunk és mit csináltunk, de azt is, hogy mekkora energiát igényelt az adott mozgás. Ezzel merőben ellentétes például a Jawbone Up-ba épített alvásfigyelő funkció, amivel az okoskarkötő képes figyelni, hogy hogyan alszunk, így az ébresztés csak a leginkább éber szakaszban történik meg. Ez azt jelenti, hogy frissebbek leszünk, azaz végső soron jobban bírjuk majd a napi kihívásokat. 

iot.jpg

Közlekedés

Ugyan ez még csak a távoli jövő, már most látszik, hogy a dolgok internete a városokra is óriási hatással lehet. Elég csak belegondolni, hogy a hálózatba kötött rendszernek hála a jelzőlámpák pontosan igazodhatnak a forgalom ritmusához, így a lehető legkisebbre csökkenne a dugók száma. Sőt, akár a parkolóhelyek keresése is egyszerűbbé válhatna, hiszen a rendszer felismerné, hogy merre van szabad parkoló, így a kompatibilis alkalmazások képernyőjén megjelennének az elérhető helyek. Persze ez leginkább az önvezető járművek érkezésével válhat automatikussá, amikor a gépkocsi a saját maga által felismert és a környezete által kapott információkból a mi közreműködésünk nélkül eljuttat bennünket az általunk kiválasztott célhoz, majd ezután magától le is parkol a környéken. 

dolgok-internete-20.jpg

Üzlet

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a dolgok internetével az üzlet is komoly változáson mehet át. Amellett, hogy a cégek az egyre élénkülő érdeklődésnek köszönhetően minden korábbinál kreatívabban kísérletezhetnek az intelligens eszközökkel, így akár új kategóriákba is beléphetnek. Ezek pedig (hála az internetnek) olyan jelzéseket küldhetnek a válalaltoknak, amelyekből jobban kikövetkeztető, hogy hogyan használják őket, mik a leginkább izgalmas funkciók és melyek azok, amelyeket a következő generációban javítani kell. Sőt, akár az üzleti modellt is átalakíthatja a dolgok internete. Erre jó példa a John Deere, a korábban kizárólag traktorokkal foglalkozó vállalat négy évvel ezelőtt adatkapcsolati eszközökkel bővítette a portfólióját, így a farmerek pontos képet kaphatnak arról, hogy mikor érdemes elkezdeni a szántást és ehhez melyik a legoptimálisabb útvonal. 

Ez utóbbi kategóriáról a jövőben még bővebben írunk majd, úgyhogy érdemes lesz visszanézned a blogunkra!

Ezeket próbáld ki, ha a felhőbe mentenéd az adataid

A Prezin túl is van élet: íme 6 magyar startup amit még nem ismertél!

Megéri letölteni: 10 iPhone-os alkalmazás, amivel jobban megy a munka

Tetszett a cikk? Lájkolj minket a Facebookon és nézd meg a weboldalunkat is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergizda.blog.hu/api/trackback/id/tr48818458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása