Rendszergizda

Mit használjak, ha a felhőbe menteném az adataim?

2016. június 03. - BPplusz

Manapság már egyáltalán nem kuriózum a felhőalapú tárhely, a piacon több, hosszú ideje megbízóhatóan működő szolgáltatás közül választhatunk. Jelen írásunkban 5 darabot szedtünk össze, amelyek között reméljük, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt! 

dropbox.jpg

Dropbox

Az egyik legismertebb felhőalapú szolgáltatás a Dropbox. Ez nem is véletlen, hiszen már hosszú ideje jelen vannak a piacon és szinte az összes operációs rendszerre van elérhető alkalmazásuk. A Dropbox ingyenesen is hozzáférhető, ilyenkor alapesetben 2 GB-nyi tárhelyet kap a regisztráló.

Ez viszont könnyen tovább bővíthető, elég csak meghívni egy ismerősünket és máris plusz 500 MB üti a markunkat. Ezzel a trükkel egészen 16 GB-ig hizlalhatjuk a tárhelyünket, ami már egyáltalán nem rossz! Ha még ez sem elég, akkor az automatikus fotófeltöltés opció bekapcsolásával további 3 GB-ot aktivál a rendszer, sőt, ha végignézzük a Dropbox Basic bemutató lépéseit, úgy 250 MB-nyi jutalmat írnak jóvá. 

Amennyiben még ez is kevés, úgy a fizetős lehetőségek között érdemes nézelődni. Otthoni felhasználóknak elsősorban a Pro csomagot javasoljuk. Erre havi 10 euróért lehet előfizetni ( 3200 forint), ez már 1 TB-nyi tárhelyet kínál, azaz valószínűleg elegendő lesz a mindennapok során használt adatok tárolására.  Nemcsak a több tárhelyért, de az engedélyezési lehetőségek megjelenéséért is javallott a Pro csomagra való előfizetés, hiszen ezzel az opcióval már nincs lehetősége az ismerőseinknek belenyúlni a különböző, általunk megosztott mappák tartalmába. 

Jó hír, hogy a Dropbox a számítógépen egy saját mappát is készít, az itt lévő fájlokat pedig internet nélkül is elérhetjük. Üröm az örömben, hogy ez csak PC-n működik, okostelefonon a felhőbe mentett adatainkat offline állapotban nem használhatjuk. Bármelyik kiadást is válasszuk, örömteli, hogy a biztonsági visszaállításnak köszönhetően az adatainkat törlés után 30 napig még elérhetőek maradnak. Szintén verziófüggetlen a fájltitkosítás, a Dropbox szerverei AES 256-bites titkosítással védik a dokumentumainkat. 

Kinek ajánlott?

Bárkinek, aki felhőbe mentené az adatait, a Dropbox ugyanis még mindig a kategória legjobbjai közé tartozik, legyen szó okostelefonról, táblagépről vagy PC-ről. 

google-drive-4.jpg

Google Drive

Sokan nem is tudják, de a Gmail fiókjuk nemcsak a leveleikhez használható, a regisztráció után ugyanis a Google többi szolgáltatásához, így a YouTube-hoz, a Google Naptárhoz és a Google Drive-hoz is megnyílik az út. Számunkra most ez utóbbi az érdekes, hiszen a Google Drive azok számáralehet igazán hasznos, akik a kaliforniai gyártó többi szolgáltatását is aktívan használják (ilyenből pedig elég sok van). A Drive a regisztráció után 15 GB-nyi tárhelyet kínál, igaz ez a többi szolgáltatással együtt használható, azaz, ha egy nagy e-mail csatolmányunk van a Gmail-ben, az is csökkenti majd a feltölthető fájloknak szánt helyet. 

Fotók és videók feltöltésére is lehetőség van, itt két opció nyílik meg a felhasználók előtt. A “magas minőség” opció választása esetén korlátlanul tárolja a fájlokat a rendszer, de ilyenkor el kell fogadni, hogy a Google valamennyire tömöríti az álló- és mozgóképeket. Amennyiben ez nem felel meg, úgy eredeti formájukban is felkerülhetnek az anyagok, a tárhelyünk kárára. A Google arra is odafigyelt, hogy a Google Dokumentumokban tárolt adatok sem szívnak le egy cseppet sem a 15 GB-ból, csakúgy, ahogyan a külön megrendelhető Google Music streaming-szolgáltatása sem nyúl hozzá a személyes adatainkra fenntartott területhez. 

Akárcsak a Dropboxnál, úgy a Google Drive-nál is vásárolhatunk pénzért plusz tárhelyet. Aki tehát feljebb lépne az ingyenes opciónál, az választhat, hogy havi 2 euróért (625 forint) 100 GB-tal gazdálkodhat, vagy 10 euróért az 1 TB előnyeit élvezi. Jó hír, hogy a Drive is létrehoz a számítógépen egy lokális mappát, így akár internet nélkül is hozzáférhetünk az itt tárolt adatokhoz. Van szelektív szinkronizáció is, azaz megszabhatjuk, hogy mikor mit töltsön fel a felhőbe a rendszer. 

A Google Drive a Dropbox-tól eltérően kizárólag PC-n, Mac-en, iOS és Android rendszerű készüléken működik, így Windows Phone-ra és BlackBerry-re nem rakhatjuk fel a kliensprogramot. További hátrány, hogy csak 128-bites AES titkosítást használnak, ez elmarad a Dropbox 256-bitesétől.

Kinek ajánlott? 

Szinte mindenkinek, aki aktívan használja a Google ökoszisztémáját és azoknak is, akik nem kívánnak vesződni az androidos okostelefonjukon a tárhellyel. 

Apple iCloud

Ami az androidosoknak a Google Drive, az az Apple felhasználóknak az iCloud. A kaliforniai gyártó 2011-ben mutatta be a saját felhőalapú szolgáltatását, amely napról napra egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az Apple minden felhasználójának 5 GB-nyi iCloud tárhelyet biztosít, azonban a Drive-tól és a Dropboxtól eltérően itt bizony minden számít, azaz a névjegyek, a fotók, a videók és az egyéb, a rendszer által tárolt adatok is csökkentik a fennmaradó adatmennyiséget. Ez valószínűleg azért alakult így, hogy a lehető legtöbben előfizessenek a pénzért igényelhető opciók egyikére. Ennek fényében nem meglepő, hogy több választási lehetőség is kínálkozik. 50 GB-os csomagot 1 euróért (312 forint), 200 GB-osat 3 euróért (938 forint), míg 1 TB-osat 10 euróért (3126 forint) igényelhetünk. 

Sajnos azonban az iCloud elsősorban az Apple felhasználóinak készült, így az OS X és az iOS mellett kizárólag windows-os PC-n használható, androidos és Windows Phone rendszert futtató eszközön ne is próbálkozzunk a használatával. Amennyiben viszont van már Apple készülékünk és nem kapcsoltuk még be az iCloud-ot, akkor érdemes megtenni, hiszen a használatával olyan extrákat is élvezhetünk, mint az Apple-Apple eszközök között működő folyamatos szinkronizáció. Így például ha elkezdünk olvasni egy cikket az iPad-en, később ugyanonnan folytathatjuk a Mac-en, hiszen az iCloud ezeket az adatokat is feltölti a felhőbe. Ennek fényében nem is meglepő, hogy az Apple nemcsak egy tárhelyként, hanem egy komplett rendszerként tekint az iCloudra-, így a telefon megtalálásában segítő Find my iPhone funkció mellett a Naptár, a Jegyzetek és a Kontaktok is elérhető a felhőből. 

Kinek ajánlott?

Mivel csak a PC-n kívül csak Apple eszközökön működik, ezért azoknak akik ki akarják hozni a legtöbbet az iPhone-jukból, iPad-jükből és a Mac-jükből. 

a_microsoft_harmadara_csokkenti_az_ingyenes_onedrive_tarhely_meretet_572bd39e67a1f.jpg

Microsoft OneDrive

A Microsoft OneDrive névre keresztelte a saját felhőalapú szolgáltatását, ez pedig minden Windows 8 és Windows 10 rendszert futtató számítógépen megtalálható. Használatához csak egy Microsoft fiókra van szükség, ezután 5 GB-nyi ingyenes tárhelyet kap a felhasználó. Üröm az örömben, hogy ez a szám néhány hónappal ezelőtt 15 GB volt, sajnos a Microsoft vélhetően pénzügyi szempontok miatt a csökkentés mellett döntött. Akinek ez kevés, az havi 540 forintért igényelhet 50 GB-nyi tárhelyet, illetve dönthet úgy, hogy inkább egy Office 365 csomagot igényel. 

Ez jobban megéri, hiszen magán felhasználóknak havi 2100 forintért, cégeknek pedig, 5 eszközre szóló licenccel együtt már 15 ezer forintért lehet 1 TB-nyi tárhelyük teljes értékű Word-del, Outlookkal, Excellel és PowerPointtal együtt. Fontos azért megemlíteni, hogy hiába az opcionális 1 TB-os tárhely, egy fájl mérete legfeljebb 10 GB lehet. 

A OneDrive természetesen önmagában is megállja a helyét, hiszen a szolgáltatás Androidon, iOS-en, Windows Phone-on, Mac-en és PC-n is használható, azaz gyakorlatilag minden, ma népszerű rendszeren hozzáférhetünk az adatainkhoz. Érdekesség, hogy az okostelefonokra, táblagépekre és PC-re letölthető kliensprogram képes felismerni, hogy milyen fotók sikerültek jól és annak megfelelően csak az igazán hasznosakat tölti fel, az elmosódott, használhatatlan képekkel nem foglalkozik. 

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik nap mint nap használják az Office-t, a OneDrive az egyik legjobb megoldás, különösképp azóta, hogy Androidon és iOS-en is hozzáférhető. 

box-feature.jpg

Box

Gyakran találkozunk azzal, hogy összekeverik a Box-ot a Dropbox-szal, pedig nagyon is különálló szolgáltatásokról van szó. Az elsősorban az Egyesült Államokban népszerű platform 10 GB-nyi tárhelyet ad ingyen, ezt pénzért 100 GB-ra növelhetjük. Ez utóbbi 8 euróba (2500 forint) kerül, de a Personal Pro opció nemcsak a nagyobb hely miatt éri meg, hanem azért is, mert ennél a verziónál már 250 MB helyett 5 GB-os fájlokat is feltölthetünk. 

Akárcsak a konkurensek, a Box is rengeteg platformon használható, így Android, iOS, OS X és Windows alól is feltölthetjük a fájljainkat. A fontos dokumentumokat egy pillanat alatt megoszthatjuk a kollégákkal, illetve egyes esetekben még szerkesztésre is lehetőség nyílik, hiszen a Box beépített szövegszerkesztőt is tartalmaz. 

Az üzleti felhasználók egyébként is a Box fő célpontját jelentik, a Business csomagokban ugyanis korlátlan tárhelyet, kollaborációs lehetőséget és más, hasznos funkciókat is kínál. Érdekesség, hogy a Box akár Office 365-tel és a Google alkalmazásokkal is működik, azaz bátran használható Word-del és Gmail-lel is.  Az adatok biztonságát sem érheti kritika, a Dropbox-hoz hasonlóan a Box is 256-bites AES titkosítást használ. 

Kinek ajánlott?

Elsősorban azoknak, akik munkahelyi feladataikat rendszereznék, majd ezután az otthoni dokumentumaikat is szeretnék egyazon helyről elérni. 

Természetesen a lista még sokáig folytatható lenne. Amennyiben van javaslatotok, hogy a jövőben milyen felhőalapú tárhelyeket érdemes bemutatni a Rendszergizdán, úgy írjátok meg kommentben és mi biztosan kipróbáljuk majd azokat.

5+1 ok, amiért érdemes a felhőben tárolni az adatokat

7 ok, amiért a mobil fontosabb mint valaha

Új PC-t vásároltál? 10 alkalmazás, amit nem szabad lehagyni róla!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket a Facebookon és nézd meg a weboldalunkat is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergizda.blog.hu/api/trackback/id/tr408776372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása